ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μάϊος 2014 μέχρι και σήμερα δημοσίευση βιβλιοάποψη νέων βιβλίων στο
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"από τη Δημιουργό-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Οκτώβριος 2013-Μάϊος 2014
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"Δημιουργός-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.

Μάιος 2011-Σεπτέμβριος 2013
"Βιβλία και Βιβλιοφιλία" και μέσα από το site της Διεύθυνσης Π.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Μιχάλης Καλογραίας,Yπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών,Μαθητών και Φοιτητών,"Αχιλλέας Καψάλης" -Υπεύθυνη σχεδιασμού και ύλης filanagnosiaprogram.blogspot.com:Έλενα Αρτζανίδου.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Aναμνήσεις!γράφει η αγαπημένη συγγραφέας, Κατερίνα Μουρίκη.

Από Δευτέρα 29 Οκτωβρίου , η  βραβευμένη συγγραφέας Κατερίνα Μουρίκη, με τη νοσταλγική ιστορία της "Αναμνήσεις" θα μας παρασύρει στο δικό της παιδικό,φιλαναγνωστικό κόσμο μέσα από τη στήλη:"Ο συγγραφέας συνομιλεί με τα παιδιά". 
Η ΚATEΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε χημεία, στατιστική και οικονομία. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στην Ομάδα Τέχνης "Πάροδος" του Λάκη Κουρετζή. Εργάστηκε στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας επί 17 χρόνια ως Ε.Δ.Τ.Π., στις έδρες Γενικής Χημείας και Οικολογίας. Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1984 με το έργο της Η ΜΙΚΡΗ ΡΙΡΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ που τιμήθηκε με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση και το Υπουργείο Παιδείας. Από το 1992 έγινε παραγωγός διάφορων λογοτεχνικών ραδιοφωνικών εκπομπών. Έχει εκδόσει συνολικά 25 βιβλία και έχει συμμετάσχει σε 8 συλλογές διηγημάτων.

Άσπρα, μαύρα,κίτρινα 
Άσπρα χέρια,μαύρα χέρια, 
κίτρινα κι αθώα χεράκια,
όλα παίζουν με τα ίδια
παιχνιδάκια.




Άσπρα πόδια,μαύρα πόδια
κτρινα τα ποδαράκια,
μες στα πάρκα κυνηγιούνται
σαν πουλάκια

Άσπρα,μαύρα,κιτρινούλια,
τρέξτε να έρθετε κοντά μου,
σεις παιδάκια όλου του κόσμου
και δικά μου.
Ρένα Καρθαίου,στα μονοπάτια του ήλιου,Πατάκης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα  το 1913. Α πραγματικό της όνομα είναι Ειρήνη Κλ. Λάκωνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δημοσίευσε ποιήματα, πεζά και μεταφράσεις.  Κόρη του θεατρικού μεταφραστή και ποιητή  Κλέωνα Καρθαίου, γράφει ποίηση για παιδιά και είναι από τις πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής παιδικής και νεανικής ποίησης. Μαζί με τον πατέρα της μετάφρασε τα "Σκόρπια Πουλιά" του Ταγκόρ. Το 1949 κυκλοφόρησε την ποιητική της συλλογή τα "Πουλιά της Ιεριχώς", ποίηση για ενήλικες.Το 1963 εξέδωσε, μαζί με τον σύζυγό της δημοσιογράφο Αντώνη Μπρούσαλη, το περιοδικό Η Πλώρη, με στόχο την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη συλλόγων όπως η «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά» και ο «Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου». Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, στράφηκε σχεδόν αποκλειστικά στην παιδική λογοτεχνία, ιδιαίτερα στην ποίηση, την οποία ανανέωσε αισθητικά και θεματολογικά. Η ποιητική συλλογή της "Χαρταετοί στον ουρανό" πήρε το βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Άλλη ποιητική συλλογή της είναι τα "Ανοιξιάτικα". Πέθανε  στις 11 Οκτωβρίου του 2005.


Οι φιλαναγνωστικές δράσεις όπως παρουσιάστηκαν, στη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών «Αχ.Καψάλης»,τη 22/10/10/2012 και 23/10 στη Β΄τάξη του 88ου Δ.Σ Αν.Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του προγράμματος:
«Πάμε Τελλόγλειο με τη Δ/νση Π.Ε Αν. Θεσσαλονίκης να διαβάσουμε ιστορίες, να δράσουμε και να ταξιδέψουμε μέσα από εικόνες του Λούβρου».Το πρόγραμμα των μαθητών υλοποιείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ.
"Πηγαίνετε στη στήλη "Προτάσεις φιλαναναγνωσίας 2012-2013"
 Η λέξη της Δευτέρας,πηγαίνετε στην ομότιτλη στήλη για την απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου