ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μάϊος 2014 μέχρι και σήμερα δημοσίευση βιβλιοάποψη νέων βιβλίων στο
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"από τη Δημιουργό-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Οκτώβριος 2013-Μάϊος 2014
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"Δημιουργός-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.

Μάιος 2011-Σεπτέμβριος 2013
"Βιβλία και Βιβλιοφιλία" και μέσα από το site της Διεύθυνσης Π.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Μιχάλης Καλογραίας,Yπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών,Μαθητών και Φοιτητών,"Αχιλλέας Καψάλης" -Υπεύθυνη σχεδιασμού και ύλης filanagnosiaprogram.blogspot.com:Έλενα Αρτζανίδου.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Συγγραφείς και φίλοι γράφουν...


Αγαπητοί φίλοι,έχουμε την χαρά να σας ανακοινώσουμε ότι η Δ/νση Π.Ε Ανατ.Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει με τους Σχολικούς Συμβούλους 7ης Περιφέρειας Π.Ε Αν.Θεσσαλονίκης και 2ης&3ης Περιφέρειες Π.Ε Χαλκιδικής,ημερίδα δράσεων Φιλαναγνωσίας: "Ο θησαυρός της φιλαναγνωσίας",την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013,στο αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ,στη Θεσσαλονίκη,ώρες 10:00-15:00 Το πλήρες πρόγραμμα αναρτήθηκε  Λεπτομέρειες εδώ  


Συγγραφείς και φίλοι γράφουν για την φιλαναγνωστική προσπάθεια της Δ/νσης Π.Ε Αν.Θεσνίκης με αφορμή την Ημερίδα Φιλαναγνωσίας.

"Συνεχίστε! Και προσπαθήστε πάντα να προβάλλετε όχι γενικά το βιβλίο για παιδιά, αλλά το καλό βιβλίο για παιδιά. Στους καιρούς που ζούμε μόνη ελπίδα μας η ποιότητα. Με την αγάπη μου", Μάνος Κοντολέων,συγγραφέας

Χρησιμοποιώντας  ένα από τα πιο ελκυστικά στα σημερινά παιδιά μέσο, το διαδίκτυο, οι διαχειριστές του blog filanagnosiaprogram.blogspot.com δημιουργούν, συνθέτουν και εφαρμόζουν τους δικούς τους τρόπους  για να προβάλλουν  την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης. Και τα καταφέρνουν πολύ καλά! Απόδειξη το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου  το οποίο  επάξια  έχουν κερδίσει.Ελένη Δικαίου,συγγραφέας

"Εύγε, Έλενα, για την ουσιαστική και πολύτιμη δουλειά, παράδειγμα λαμπρό για μίμηση από όσους πραγματικά και "φλογερά" όπως εσύ ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Δίκαια βραβεύτηκε το πρόγραμμα και δίκαια αγαπήθηκε. Να είσαι πάντα καλά, γερή και πολύτιμα δημιουργική."Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου.

Το ιστολόγιο filanagnosiaprogram.blogspot.com έχει γίνει σημείο αναφοράς για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα (κατ’ αλφαβητική σειρά): βιβλιοθηκονόμους, βιβλιοπώλες, γονείς, δασκάλους, εκδότες, παιδιά και συγγραφείς. Η ύλη είναι πλούσια και ανανεώνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα να καλύπτεται ευρύτατο φάσμα της ελληνικής 
βιβλιοπαραγωγής. Οι θεματικές ενότητες είναι εξαιρετικά χρήσιμες, κάποιες μάλιστα και ιδιαίτερα πρωτότυπες. Από άποψη δομής, οι πληροφορίες του ιστολογίου είναι εύκολα προσβάσιμες. 
Σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή έμπνευση, ώστε να υπάρχει εξίσου δυνατή συνέχεια!
Ράνια Μπουμπουρή,συγγραφέας

Βιβλία και βιβλιοφιλία της Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης: 
Ένα ιστολόγιο…πολλές ιστορίες. 
Ένα ιστολόγιο πυξίδα, φωτεινός φανός για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να μυηθούν οι
ίδιοι και βέβαια να μυήσουν τα παιδιά τους στον κόσμο του βιβλίου και των δημιουργών του. Ανεκτίμητη και τόσο, μα τόσο αναγκαία, η προσφορά του!
Χρυσάνθη Τσιαμπαλή Κελεπούρη,συγγραφέας.

Η Διεύθυνση ΠΕ και το γραφείο Σχολικών Συμβούλων Ανατολικής Θεσσαλονίκης απέδειξαν με την ίδρυση της Λέσχης Ανάγνωσης Eκπαιδευτικών,μαθητών, φοιτητών «Αχ. Καψάλης» και τη λειτουργία του ιστότοπου «Βιβλία και Βιβλιοφιλία http://filanagnosiaprogram.blogspot.gr»,  ότι στη σημερινή εποχή που χαρακτηρίζεται από την κατάθλιψη και την απογοήτευση υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν να κρατήσουν, μέσα από τα λογοτεχνικά βιβλία, ζωντανή την αισιοδοξία και το όνειρο στις παιδικές ψυχές. Έχοντας την τύχη να παρακολουθήσω από κοντά και να συμμετέχω με την ιδιότητα του συγγραφέα στα προγράμματα φιλαναγνωσίας πρέπει να συγχαρώ όλους όσους δούλεψαν προς αυτή την κατεύθυνση και ιδιαίτερα την ψυχή του εγχειρήματος, συγγραφέα και εκπαιδευτικό κ. Έλενα Αρτζανίδου. Παρά τις αντίξοες πολλές φορές συνθήκες και τα λίγα μέσα που υπήρχαν, το έργο τους χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και πλουραλισμό. Η συνάντησή μου με τους εκπαιδευτικούς στη Λέσχη Ανάγνωσης, το πρόγραμμα στο Τελλόγλειο όπου συνδέθηκαν διαφορετικές μορφές τέχνης, αλλά και η δυνατότητα να προτείνω η ίδια βιβλία και να μιλήσω διαδικτυακά με μαθητές για λογοτεχνία, μου έχουν αφήσει μόνο θετικές εντυπώσεις. Εξάλλου  οι σελίδες του ιστολογίου έχουν γίνει οδηγός στις προσπάθειες πολλών εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα,  ενώ εκατοντάδες μαθητές είχαν την τύχη να συμμετέχουν σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δράσεις που είχαν σα στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Εύχομαι σε όλους δύναμη να συνεχίσουν. Γιώτα Φώτου,συγγραφέας

Εκτός από το ζην υπάρχει το ευ ζην. Κινήσεις όπως το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας στη Δ/νση Π.Ε Ανατ.Θεσσαλονίκης που συντονίζει η Έλενα Αρτζανίδου και συμμετέχουν /ενεργοποιούνται εκπαιδευτικοί θεωρώ ότι βάζουν το δικό τους λιθαράκι για μια ποιοτικότερη κι ουσιαστικότερη παιδεία αποδεικνύοντας εκ νέου πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη ζωή των παιδιών μας, πόσο σημαντική η προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο – κι ιδιαίτερα τώρα που όλα μοιάζουν τόσο μαύρα, ακόμη κι επικίνδυνα για τα παιδιά μας. Εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία καλή δύναμη και καλή δημιουργική συνέχεια.
Αγγελική Δαρλάση,συγγραφέας
Το φιλαναγνωστικό μπλογκ παιδικής λογοτεχνίας, «Βιβλία και Βιβλιοφιλία» είναι ένα δροσερό παράδειγμα ακούραστης δράσης και αγάπης γύρω από το παιδικό βιβλίο. Προσωπικά, χάρηκα τη συμμετοχή μου στις στήλες του άλλα και ως αναγνώστρια παρακολουθώ τα συνεχόμενα νέα και δρώμενα, τις συνεντεύξεις και τις τόσο πλούσιες πληροφορίες που προσφέρει σε έναν χώρο που αγαπά και σέβεται τα παιδιά, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εικονογράφους και τους συγγραφείς. Πολλά συγχαρητήρια.
Μαρία Ρουσάκη, συγγραφέας

Παρακολουθώντας τη «Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών, Μαθητών και Φοιτητών "Αχιλλέας Καψάλης"» αισθάνομαι συγκινημένη! Ως συγγραφέας, νηπιαγωγός και μαμά, βλέπω μαγικό τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι της, καταφέρνουν να προσκαλούν συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους… και κυρίως γονείς, παιδιά και νέους για να περπατήσουν μαζί στα μονοπάτια της ελληνικής λογοτεχνίας! Ο τόπος μας τελικά, είναι ευλογημένος! Με ανθρώπους που ξέρουν να προσφέρουν και να τραβάνε μπροστά, κρατώντας αναμμένη τη δάδα του ελληνικού πολιτισμού! 
Μαριλένα Καββαδά,συγγραφέας 

Σε μια εποχή που η εκπαιδευτική κοινότητα αναζητά τη χαμένη της αξιοπρέπεια και η αναγνωστική αγωγή για τους μαθητές μας περιορίζεται στην ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης, μια μικρή εκπαιδευτική ομάδα στη Διεύθυνση Π.Ε. Αν. Θεσσαλονίκης, καινοτομεί και λειτουργεί με επιτυχία το αυτονόητο, μια λέσχη ανάγνωσης για μαθητές και δασκάλους!
Μέσα από το αντίστοιχο blog, με την αισθητική και τη θεματική του πληρότητα, η διαδραστική οργάνωση φιλαναγνωστικών δράσεων και ανταλλαγής σκέψεων και ιδεών, προάγει , όχι μόνο ,την αξία του βιβλίου στη ζωή του παιδιού αλλά και οικοδομεί βάσεις πολιτισμού στη σχολική μας καθημερινότητα.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν ενεργά ή παρακολουθούν απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους ανάγνωσης και αξιοποίησης των βιβλίων, βάζοντας στο επίκεντρο της μαγευτικής διαδρομής το ίδιο το παιδί- αναγνώστη και όχι τον διδακτικό στόχο.
Κι όμως, μια βαλίτσα με βιβλία που ταξιδεύει, ένα ποίημα που σκαρώνεται σε μια παρέα αναγνωστών, τα σοφά λόγια ενός δασκάλου, ένα μικρό μυστικό από τον αγαπημένο μας συγγραφέα, αρκούν για να δώσουν το έναυσμα της ανάγνωσης ενός βιβλίου… με άλλο μάτι! Αυτό που κοιτά πίσω από τις λέξεις και κάτω από τα θρανία, εκεί που κρύβεται η άδολη χαρά των παιδιών που θέλουν να  μεταμορφωθούν σε ήρωες και να… παίξουν, να ζωγραφίσουν, να χορέψουν με μια ιστορία!
Σαν εκπαιδευτικός, αισθάνομαι περήφανη για την πρωτοβουλία της συναδέλφου Έλενας Αρτζανίδου και συμβουλεύομαι συχνά τις προτάσεις της ομάδας της. Σαν συγγραφέας, χαίρομαι κι ευχαριστώ για το πολύτιμο βήμα που μας δίνεται να ακουστεί η φωνή μας και να επικοινωνήσουμε με τους μικρούς αναγνώστες μας σε μια νέα, ελκυστική, ηλεκτρονική πλατφόρμα κι ευελπιστώ σε ένα δημιουργικό άνοιγμα συνεργασίας με ακόμη περισσότερους συγγραφείς κι εκδοτικούς οίκους, όπου η αγάπη για τα παιδιά και το βιβλίο μας ενώνει.Θερμά συγχαρητήρια σε όλους για το ομολογουμένως δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα κι ευχές για καλή συνέχεια με πρωτότυπες και καλότυχες δράσεις!
Κατερίνα Τζαβάρα
Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

Ένα αξιόλογο blog της Δ/νσης Π.Ε Ανατ.Θεσσαλονίκης,από ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο και το δείχνουν έμπρακτα.
Ενα μοναδικό εργαλείο για γονείς και παιδιά, για δασκάλους και μαθητές.
Εκδότες, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και όσοι ασχολούνται με το βιβλίο προτείνουν και
διηγούνται ιστορίες, παίζουν και κάνουν εργαστήρια.
Εξαιρετική δουλειά από την Κυρία Αρτζανίδου και τους συνεργάτες της. Συγχαρητήρια και καλή
συνέχεια.
Ιωάννα Μπαμπέτα,συγγραφέας

Η Έλενα Αρτζανίδου με την πλούσια φιλαναγνωστική δράση της όχι μόνο στην περιφέρεια που υπηρετεί, αλλά και στις ευρύτερες περιοχές της Β. Ελλάδας, ενέπνευσε και εμένα τόσο προσωπικά, όσο και στα πλαίσια της δραστηριότητάς μου στη Δ/νση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, για να κάνω κάτι αντίστοιχο.
Στην αρχή της σχολικής χρονιάς σχεδίασα και υλοποιήσα μια ημερίδα με βιωματικά εργαστήρια σχετικά με τη φιλαναγνωσία και ειδικά με την «Οικολογική» Φιλαναγνωσία. Η συμμετοχή στην ημερίδα αυτή ήταν θεαματική, οπότε αφενός έγινε φανερό το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για το συγκεκριμένο θέμα, αφετέρου κινητοποιήθηκα άμεσα για να κάνω κάτι σε πιο σταθερή βάση. Έτσι, εκτός εκπαιδευτικού ωραρίου λειτουργήσαμε μια Λέσχη Ανάγνωσης για εκπαιδευτικούς με θέμα την παιδική λογοτεχνία, όπου εκτός από την κλασική λειτουργία της Λέσχης, συναντούμε συγγραφείς και σχεδιάζουμε δραστηριότητες για κάθε βιβλίο που διαβάζουμε. Οι δραστηριότητες αυτές, καθώς και άλλο υλικό για τη φιλαναγνωσία αναρτώνται  στο Blog της Λέσχης μας.Ταυτόχρονα τόσο εγώ όσο και τα μέλη της Λέσχης σε εθελοντική βάση, πρόκειται να προβούμε σε δράσεις φιλαναγνωσίας τους καλοκαιρινούς μήνες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Τέλος, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου επισκέπτομαι σχολεία, όπου με κάθε τάξη διαβάζουμε ένα βιβλίο και κάνουμε διάφορες δραστηριότητες πάνω σε αυτό. Στόχος μου είναι να διασκεδάσουν τα παιδιά με το βιβλίο και να οδηγηθούν και σε άλλες αναγνώσεις γύρω από το ίδιο θέμα, εφόσον τα ενδιαφέρει. Για το συγκεκριμένο λόγο, μετά το τέλος της δράσης, δίνω έναν κατάλογο με βιβλία αντίστοιχου θέματος στους δασκάλους και προτάσεις για δραστηριότητες τις οποίες μπορούν να υλοποιήσουν στη συνέχεια με την τάξη τους.
Με το πέρασμα του χρόνου θεωρώ πως οι φιλαναγνωστικές δράσεις μας θα αυξηθούν, καθώς είναι φανερή η ανάγκη των δασκάλων για σχετική επιμόρφωση, βοήθεια και στήριξη στο να δημιουργήσουν ενεργούς αναγνώστες.
Καλή μας συνέχεια, λοιπόν, στο φανταστικό κόσμο του βιβλίου!
Χρύσα Κουράκη, Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας
Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Ανατ. Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου