ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μάϊος 2014 μέχρι και σήμερα δημοσίευση βιβλιοάποψη νέων βιβλίων στο
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"από τη Δημιουργό-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Οκτώβριος 2013-Μάϊος 2014
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"Δημιουργός-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.

Μάιος 2011-Σεπτέμβριος 2013
"Βιβλία και Βιβλιοφιλία" και μέσα από το site της Διεύθυνσης Π.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Μιχάλης Καλογραίας,Yπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών,Μαθητών και Φοιτητών,"Αχιλλέας Καψάλης" -Υπεύθυνη σχεδιασμού και ύλης filanagnosiaprogram.blogspot.com:Έλενα Αρτζανίδου.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ολοπόρφυρες μοιάζουν τον Απρίλη...

Αγαπητοί φίλοι,έχουμε την χαρά να σας ανακοινώσουμε ότι η Δ/νση Π.Ε Ανατ.Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει με τους Σχολικούς Συμβούλους 7ης Περιφέρειας Π.Ε Αν.Θεσσαλονίκης και 2ης&3ης Περιφέρειες Π.Ε Χαλκιδικής,ημερίδα δράσεων Φιλαναγνωσίας: "Ο θησαυρός της φιλαναγνωσίας",την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013,στο αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ,στη Θεσσαλονίκη,ώρες 10:00-15:00 Διαβάστε σήμερα το πρόγραμμα, Λεπτομέρειες εδώ 

 
Η λέξη της Δευτέρας 22 Απριλίου 2013 
Τι σημαίνει η λέξη "ολοπόρφυρες".
  • Δώστε μέχρι δυο ερμηνείες.
  • Σε ποια από τα δυο βιβλία μπορεί να υπάρχει;Πηγαίνετε εδώ  

Κατασκευές παιδιών στο Τελλόγλειο,16/4/2013
Το φιλαναγνωστικό πρόγραμμα, "Πάμε Τελλόγλειο με τη Δ/νση  Π.Ε Αν. Θεσσαλονίκης, για να διαβάσουμε ιστορίες και ποιήματα,να δράσουμε και να ταξιδέψουμε μέσα από τα έργα με θέμα: Η Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου»,την Τρίτη 16/4 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα με το βιβλίο "Το αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα",της Χρ.Καραίσκου,Διάπλαση, δείτε εδώ όλες τις φιλαναγνωστικές δράσεις. 

Η α΄ομάδα των εκπαιδευτικών της Λέσχης Ανάγνωσης «Αχ.Καψάλης»,παρουσιάζει την πρόταση της που προέκυψε από το βιωματικό φιλαναγνωστικό εργαστήρι ποίησης1/4/2013, "Η Μάγια" του Οδυσσέα Ελύτη,δείτε εδώ τις δράσεις.

Ο αγαπημένος σε όλους μας συγγραφέας,ο παραμυθάς μας Νίκος Πιλάβιος, με τη μοναδική του ιστορία "Η μάχη των χαρταετών",  συνομιλεί για ένα μήνα με τους μαθητές στη  στήλη εδώ. 

Η Κατερίνα Τζαβάρα από 1 Απρίλιου 2013,προτείνει βιβλία παιδικής και νεανικής ελληνικής λογοτεχνίας,1Απριλίου πηγαίνετε εδώ. 
Επίσης αποκαλύπτει πως έγραψε ένα της βιβλίο,1 Απριλίου πηγαίνετε εδώ
Η Κατερίνα Τζαβάρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο "ΑΝΑΤΟΛΙΑ" όπου υπήρξε...

Οι εκδόσεις Πατάκη,Ψυχογιός,Παπαδόπουλος,Βιβλιόφωνο, προτείνουν για το μήνα Απρίλιο 2013, βιβλία παιδικής και νεανικής ελληνικής λογοτεχνίας.Πηγαίνετε εδώ
Οι μαθητές προτείνουν βιβλία που διάβασαν από την Βαλίτσα της Φιλαναγνωσίας. Πηγαίνετε εδώ 
Οι εκδόσεις Πατάκη,Παπαδόπουλος,προτείνουν ξένη νεανική λογοτεχνία.Πηγαίνετε εδώ

Σχόλια από τη Δ΄τάξη του 36ου Δ.Σ. Θεσσαλονίκης, για το πρόγραμμα
«Πάμε Τελλόγλειο με την Δ/νση Π.Ε Ανατ.Θες/νίκης για να διαβάσουμε ιστορίες,ποιήματα…»
Επισκεφτήκαμε το Τελλόγλειο στις 26 Φεβρουαρίου. Αν και η επίσκεψή μας επισκιάστηκε από ένα  απρόσμενο( αλλεργία από κάμπιες), και ευτυχώς όχι ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός που μας οδήγησε κατευθείαν στο Νοσ. Γεννηματάς, οι εντυπώσεις των παιδιών από το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας παρέμειναν αναλλοίωτες και ζωηρές. Για αρκετές ημέρες σιγοτραγουδούσαμε το «θαλασσινό τριφύλλι» του Ελύτη και μάλιστα το μελοποιήσαμε με τον δικό μας ιδιαίτερο τρόπο και το κάναμε από “Hip-hop” ως βαρύ ρεμπέτικο…
Γράψαμε πολύ παραστατικές και βιωματικές εκθέσεις που συνδύαζαν την ένταση της περιπέτειας υγείας που ζήσαμε μετά την εφαρμογή του προγράμματος με την  ισορροπία της τέχνης και τον ενθουσιασμό της προσωπικής έκφρασης κατά την εφαρμογή του προγράμματος.
 Τα παιδιά απόλαυσαν το ποίημα και, κατά δήλωσή τους, ευχαριστήθηκαν πολύ τη διαδικασία  απεικόνισης σκηνών  του ποιήματος με τους ίδιους να είναι ήρωες-παρόντες στη ζωγραφιά τους. Τους άρεσε επίσης που μίλησαν και παρουσίασαν όλοι τη ζωγραφιά τους και πραγματικά κάθε μία ήταν μοναδικά ξεχωριστή.
Άλλοι διάλεξαν να είναι τα τελώνια που φυτεύουν και μαγεύουν το θαλασσινό τριφύλλι (Μια φορά στα χίλια χρόνια - του πελάγου τα τελώνια - Μες στα σκοτεινά τα φύκια - μες στα πράσινα χαλίκια - Το φυτεύουνε και βγαίνει - πριν ο ήλιος ανατείλει - Το μαγεύουνε και βγαίνει - το θαλασσινό τριφύλλι),άλλοι να είναι οι ήρωες που βρίσκουν το θαλασσινό τριφύλλι (ποιος θα βρει να μου το στείλει, ποιος θα βρει να μου το στείλει) και άλλοι οι σούπερ ήρωες που κερδίζουν την αθανασία καθώς το βρίσκουν και το χαρίζουν σε αγαπημένα πρόσωπα (Κι όποιος τό ’βρει δεν πεθαίνει  κι όποιος τό ’βρει δεν πεθαίνει).
 Παρακολούθησαν την ξενάγηση στους επιλεγμένους πίνακες της συλλογής του ιδρύματος, τους έκανε εντύπωση ο πίνακας του Σβορώνου που ήταν τοιχογραφία και αναρωτήθηκαν πώς να έγινε η μεταφορά. Έδωσαν πρωτότυπους τίτλους. Συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις ερωτήσεις της μουσειοπαιδαγωγού κας Χρ. Τσαγκάλια και εξέφρασαν ενδιαφέροντα σχόλια για τους πίνακες. Χαρακτηριστικό είναι το γνωμικό που συνειρμικά διατυπώθηκε από μαθητή για να συνοδεύσει τον τρίτο πίνακα: «Για τον Αδάμ παράδεισος είναι εκεί όπου είναι η Εύα».
Ειπώθηκε με παράπονο από μερίδα παιδιών πως θα ήθελαν να ξεναγηθούν σε ολόκληρη την έκθεση και να δουν και τους υπόλοιπους πίνακες.
Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του προγράμματος φιλαναγνωσίας κα Έλενα Αρτζανίδου και την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών κα Χριστίνα Τσαγκάλια για την ευκαιρία που μας έδωσαν να έρθουμε σε επαφή με την ομορφιά της τέχνης.
Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 36ου Δ.Σ. Θεσσαλονίκης
Οι εκπαιδευτικοί:  Χατζοπούλου Ανδριάνα, Αδάμ Ευαγγελία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου