ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μάϊος 2014 μέχρι και σήμερα δημοσίευση βιβλιοάποψη νέων βιβλίων στο
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"από τη Δημιουργό-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Οκτώβριος 2013-Μάϊος 2014
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"Δημιουργός-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.

Μάιος 2011-Σεπτέμβριος 2013
"Βιβλία και Βιβλιοφιλία" και μέσα από το site της Διεύθυνσης Π.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Μιχάλης Καλογραίας,Yπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών,Μαθητών και Φοιτητών,"Αχιλλέας Καψάλης" -Υπεύθυνη σχεδιασμού και ύλης filanagnosiaprogram.blogspot.com:Έλενα Αρτζανίδου.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Τέσσερις ξεχωριστοί συγγραφείς και δημιουργικοί παιδαγωγοί που τα βιβλία τους θα μας συντροφεύσουν το καλοκαίρι.


Οι δύσκολες μέρες χρειάζονται ένα βιβλίο.
Ελπίζεις με ένα βιβλίο.
Αντιμετωπίζεις καταστάσεις και παλεύεις θετικά διαβάζοντας ένα βιβλίο, για αυτό και σας προτείνω τέσσερις διακεκριμένους λογοτέχνες που τιμούν με την παρουσία τους το χώρο της Λογοτεχνίας, αλλά και την εκπαίδευση μιας και οι ίδιοι ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια της εκπαίδευσης, Π.Ε αλλά και Δ.Ε, που τους αγαπά και τους τιμά.  

Ισίδωρος Ζουργός, πολυαγαπημένος συγγραφέας, με μεγάλο ταλέντο και με τη δική του προσωπική σφραγίδα στη Λογοτεχνία. Ο Ζουργός από την πρώτη του εμφάνιση έδειξε τη δυναμική του και ξεχώρισε. Κέρδισε χιλιάδες και συνεχίζει αναγνώστες. Το τελευταίο του βιβλίο «Ανεμώλια», είναι μια ακόμη απόδειξη πως ήρθε για να μείνει, αλλά και για να απασχολήσει αναγνώστες και κριτικούς.
«Ανεμώλια»
Συγγραφέας: Ζουργός Ισίδωρος
Εκδόσεις: Πατάκη
Τα "Ανεμώλια" είναι ένα βιβλίο για την αντρική φιλία και τη φυγή. Μια παρέα φίλων από παιδιά δραπετεύει μ' ένα ιστιοπλοϊκό στην αρχή του καλοκαιριού αφήνοντας πίσω για πάντα όλη την προηγούμενη ζωή τους. Μέσα από τις περιπέτειες του ταξιδιού, το πικρό χιούμορ, τα απρόοπτα και την παλινδρομική μνήμη του αφηγητή αναδύεται ο πρόσφατος νεοελληνικός μηδενισμός και η δίνη στην οποία έχει πέσει η χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια.



Γιώτα Φώτου, ταλαντούχα και βραβευμένη συγγραφέας με συνεχή παρουσία τόσο στην παιδική λογοτεχνία όσο και σε αυτή των ενηλίκων. Η Φώτου διακρίθηκε από την πρώτη στιγμή και σταθερά συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε θέματα που την απασχολούν και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Το τελευταίο της βιβλίο «Το δάκρυ του κρίνου»,ιδιαίτερο και ανατρεπτικό. Η δυναμική γραφή της και η θεματολογία της προκαλεί τους αναγνώστες και την αναζητούν.

«Το Δάκρυ του κρίνου»
Συγγραφέας: Γιώτα Φώτου
Εκδόσεις:Ψυχογιός
Βοστόνη, 1950. Η Μερόπη φτάνει στην άλλη άκρη του κόσμου, αποφασισμένη να μη μιλήσει ποτέ και σε κανέναν για το παρελθόν της. Ο έρωτας, στο πρόσωπο του Μέμου, χτυπά την πόρτα της αλλά εκείνη αρνείται για χρόνια να τον δεχτεί. Τυλιγμένη σε ένα πέπλο μυστηρίου και χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τη ζωή επιδίδεται στην κατασκευή κοσμημάτων και φτάνει στο απόγειο της επαγγελματικής επιτυχίας, αποκτώντας φήμη και πλούτη. Τριάντα χρόνια αργότερα επιστρέφει στην Ελλάδα για να συναντήσει δυο παιδιά, τον Αντώνη και τη Μένη, και να εξοφλήσει ένα παλιό χρέος. Ωστόσο, το δάκρυ του κρίνου παραμένει ανεξίτηλο να της θυμίζει τη μέρα που ο ήλιος χάθηκε για πάντα από τη ζωή της. Ο θάνατός της θα φέρει τον Αντώνη και τη Μένη αντιμέτωπους με ένα συγκλονιστικό αίνιγμα. Μέσα από την πένα της Γιώτας Φώτου έρχεται στο φως η τρικυμιώδης ζωή μιας γυναίκας που σημαδεύτηκε από ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας και αγωνίστηκε για να συμφιλιωθεί με τα δικά της λάθη και τα λάθη των άλλων.


Ο Σάκης Σερέφας, εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας, λαμπρός και βραβευμένος συγγραφέας που ασχολήθηκε με ποιητικές συλλογές, πεζά , μελέτες και με θεατρικά κείμενα που παρουσιάστηκαν σε σκηνές της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Επίσης γράφει ιστορίες που αφορούν την παιδική λογοτεχνία. Το βιβλίο του «Θα σε πάρει ο δρόμος», δείχνει το ξεχωριστό ύφος του και την ιδιαίτερη παρουσία του στη Λογοτεχνία.
«Θα σε πάρει ο δρόμος»
Συγγραφέας:Σάκης Σερέφας.
Εκδόσεις: Κέδρος
Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Πειραματική Σκηνή ’Τέχνης’’ τούτη την περίοδο, 2009-2010. Ξεφυλλίζοντας κανείς το εν λόγω βιβλίο θα ανακαλύψει ιστορίες πολύ οικείες, σε σημείο μάλιστα να ταυτίζεται με τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν.
Ιστορίες καθημερινές που διαδραματίζονται στη σύγχρονη πόλη, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Είκοσι ’’αληθινές’’ ιστορίες. Είκοσι ’’αληθινά’’ διηγήματα. Είκοσι διαφορετικές υποθέσεις, όλες με τον ίδιο κοινό παρανομαστή. Ιστορίες ανθρώπων που τους βρήκε ένα ζόρι. Και δεν το βάζουν κάτω, συνεχίζουν. Γιατί είναι άνθρωποι που τους πήρε ο δρόμος, όπως πολύ εύστοχα σημειώνεται στο οπισθόφυλλο.
Με τη συγγραφική του πένα ο Σερέφας μοιράζεται μαζί μας στιγμές ρουτίνας από παράνομα ζευγαράκια, προσπαθώντας μεταλαμπαδεύσει αληθινή αγάπη, να μας κάνει να βιώσουμε χωρισμούς, να ζήσουμε ως μοναχικοί ’’ταξιδιώτες’’, να γνωρίσουμε τον επί πληρωμή έρωτα. Με τον ιδιαίτερο και συνάμα έξυπνο τρόπο που χειρίζεται τη γραφή ο συγγραφέας, μας ξεναγεί σε στιγμές οικογενειακές, που όσο βαρετές ή χαρούμενες κι αν ακούγονται άλλο τόσο απρόσμενο φινάλε έχουν, σε ανολοκλήρωτους έρωτες, στη μοναδικότητα της συντροφικότητας μέσα απ΄ τη μοναξιά.






 Ο Βαγγέλης Τασιόπουλος, ποιητής, συγγραφέας παιδικών ιστοριών, μεταφραστής και επιμελητής βιβλίων εμφανίστηκε  στο χώρο δείχνοντας μέσα από τα ποιήματά του, στην αρχή, την ευαισθησία του, αλλά και τις βαθύτερες αναζητήσεις του. Επιτυχημένος δημιουργός που κάθε φορά μας εκπλήσσει με αυτό που μας παρουσιάζει. Το τελευταίο του βιβλίο
«Η συμμορία του Πουρ Πας», γεννά νοσταλγία και μας προκαλεί να το διαβάσουμε αλλά και να αναζητήσουμε και άλλα έργα του.     

«Η συμμορία του Πουρ Πας»
Συγγραφέας: Βαγγέλης Τασιόπουλος.
Εκδόσεις: Συγχρ. Ορίζοντες..
Η συμμορία του Πουρ Πας είναι ακόμη εδώ!
Οι παράτολμες περιπέτειες, τα όνερια και οι κρυφές σκέψεις μιας παρέας παιδιών, της θρυλικής συμμορίας, που έκανε τον πόλεμο παιχνίδι.
Η δράση της ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, τότε που οι σημερινοί γονείς ζούσαν τη δική τους εποχή της αθωότητας..



Καλό καλοκαίρι με ένα βιβλίο που θα σας παρασύρει
και θα παρασύρει τα δύσκολα.
Έλενα Αρτζανίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου