ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μάϊος 2014 μέχρι και σήμερα δημοσίευση βιβλιοάποψη νέων βιβλίων στο
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"από τη Δημιουργό-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Οκτώβριος 2013-Μάϊος 2014
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"Δημιουργός-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.

Μάιος 2011-Σεπτέμβριος 2013
"Βιβλία και Βιβλιοφιλία" και μέσα από το site της Διεύθυνσης Π.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Μιχάλης Καλογραίας,Yπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών,Μαθητών και Φοιτητών,"Αχιλλέας Καψάλης" -Υπεύθυνη σχεδιασμού και ύλης filanagnosiaprogram.blogspot.com:Έλενα Αρτζανίδου.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Θέλω να σας πω πολλά!

Το φιλαναγνωστικό πρόγραμμα, για μαθητές και μαθήτριες που η Δ/νση Ανατ.Θεσσαλονίκης σχεδίασε και υλοποιεί σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, στο χώρο του Τελλόγλειου, Αγ.Δημητρίου,
"Πάμε Τελλόγλειο με τη Δ/νση  Π.Ε Αν. Θεσσαλονίκης, για να διαβάσουμε ιστορίες και ποιήματα,να δράσουμε και να ταξιδέψουμε μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου», μετά την επιτυχημένη του πορεία για το 2012 συνεχίζεται(ΔΩΡΕΑΝ) και ξεκινά από τις 19/2/2013 με νέα λογοτεχνικά βιβλία, αλλά και την «Ποίηση» παρούσα.
Πηγαίνετε στη "Φόρμα δήλωσης συμμετοχής για Δημοτ.Σχολεία",από Tετάρτη 16/1/2013 μέχρι και Δευτέρα 21/1/2013,
Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες και δηλώστε!
Επίσης η Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών «Αχ.Καψάλης» ολοκληρώνει 21/1/2013 τον α΄κύκλο φιλαναγνωστικών συναντήσεων με 16 ώρες εργαστηρίου και συνεχίζει τον β΄κύκλο φιλαναγνωστικών συνάντήσεων, κάθε δεύτερη Δευτέρα από 4/2/2013 με τα δώδεκα (12) παλιά της μέλη.
 1. Υπάρχουν τέσσερις θέσεις επιπλέον που μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή:
  • Μόνο εκπαιδευτικοί της Δ/νσης Π.Ε Ανατ.Θες/νίκης
  • Πηγαίνετε στη"Φόρμα δήλωσης συμμετοχής εκπαιδευτικών στη Λέσχη Ανάγνωσης",από Τετάρτη 16/1/2013 μέχρι και Δευτέρα 21/1/2013 και διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες και μετά δηλώστε
Το φιλαναγνωστικό πρόγραμμα αυτής της περιόδου περιλαμβάνει:
 • Ποίηση-Προσέγγιση ποιήματος.
 • Δημιουργική γραφή με τη χρήση λογοτεχνικών βιβλίων.
Σήμερα διαβάζουμε το ποίημα που πήρε τον 1ο Έπαινο,πάλι από το 23ο Δημ.Σχολ. που ανήκει στη Δ/νσης Π.Ε Ανατ.Θεσ/νίκης.
Συγχαρητήρια!
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 
«ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΑ 2012»
ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ της Στ2 τάξης ΤΟΥ 23ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ (ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 2000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ)
 1ος Έπαινος
Θέλω να σας πω πολλά!
Θέλω να σας πω πολλά!
Μια μέρα καθόμουν στη θάλασσα κοντά,
δίπλα σε μια τριανταφυλλιά.
Έκοψα λίγα μπουμπουκάκια
κι ένοιωσα σαν να είχαν ψυχή από παιδιά.

Θέλω να σας πω πολλά!
Μια μέρα καθόμουν στη εκκλησιά κοντά,
μαζί με τ' άλλα τα παιδιά.
Βλέπαν κι αυτά τις εικόνες από μακριά.

Θέλω να σας πω πολλά!
Μια μέρα καθόμουν δίπλα στα βουνά
Ήταν γεμάτα στον χιονιά.
Ψευδ.: Σταυρίνα Σπανού
Όνομα: Σταυρούλα Σπανούδη Στ2

Γρηγόρης Μουμούρης
Ο αγαπημένος,βραβευμένος συγγραφέας, Αντώνης Παπαθεοδούλου,με την ανατρεπτική του ιστορία "Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια "και συνομιλεί με τους μαθητές και τις μαθήτριες στην πρωτότυπη μας στήλη,πηγαίνετε "Ο συγγραφέας συνομιλεί με τα παιδιά".

Η αγαπημένη συγγραφέας, Ιωάννα Μπαμπέτα, προτείνει για το μήνα Ιανουάριο βιβλία που αγαπά,πηγαίνετε "οι συγγραφείς προτείνουν",
ενώ μοιράζεται μαζί μας και την ιστορία γραφής της ενός από τα βιβλία της,πηγαίνετε"ένα βιβλίο μια ιστορία"
Η λέξη της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου 2013 
 • Τι σημαίνει η λέξη «αναρριγήσει».
 • Δώστε μέχρι δυο ερμηνείες.
 • Σε ποια από τα δυο βιβλία μπορεί να υπάρχει;
 • Η Ονείρω,Μ.Λοίζου,Πατάκης
 • Το δέντρο που είχε φτερά,Αγγελ.Δαρλάση,Παπαδόπουλος.
*Πηγαίνετε στην κατάλληλη στήλη για να διαβάσετε λεπτομέρειες και τις σωστές απαντήσεις Πέμπτη απόγευμα.
Οι εκδόσεις Πατάκη,Ψυχογιός,Μεταίχμιο,Διάπλαση,Παπαδόπουλος προτείνουν για το μήνα Ιανουάριο 2013 βιβλία παιδικής και νεανικής ελληνικής λογοτεχνίας."Πηγαίνετε στην κατάλληλη στήλη για να δείτε και να διαβάσετε". Οι μαθητές προτείνουν βιβλία που διάβασαν από τη βαλίτσα της Φιλαναγνωσίας."Πηγαίνετε στην κατάλληλη στήλη για να διαβάσετε".Οι εκδότες Ψυχογιός,Πατάκης,Παπαδόπουλος,Μεταίχμιο, προτείνουν ξένη νεανική λογοτεχνία."Πηγαίνετε στην κατάλληλη στήλη για να διαβάσετε".
                                                 The joy of Books
                          http://www.youtube.com/watch?v=SKVcQnyEIT8
Τα βιβλία ταξιδεύουν!
-Ε!ψιτ!Σε σένα μιλάω.Εγώ,ναι εγώ σου μιλάω.Μα τι κάνεις!
 Ξαφνιάζομαι από την αδύναμη φωνή. Κοιτώ στο μικρό χώρο που εργάζομαι αλλά δεν έχει μπει κανένας.
 Να δεις που μου κάνει πλάκα ο Ευάνθης, σκέφτομαι και ανοίγω την πόρτα.Κανένας στο διάδρομο.
Η αϋπνία με κάνει να ακούω ότι θέλω,λέω στον εαυτό μου και συνεχίζω μπροστά στην οθόνη.
-Καλά ούτε εσύ με θέλεις,τότε γιατί με έχεις εδώ κοντά σου και το χειρότερο γιατί μας έχεις όλους εδώ φυλακισμένους. Λοιπόν αν δεν κάνεις αμέσως τώρα κάτι θα εξαφανίσουμε τις λέξεις, σβήνοντας τη μελάνη και θα σβήσουμε όλες τις εικόνες! φωνάζει και ένα αεράκι σηκώνεται στο γραφείο. Ξαφνικά πέφτουν κάτω, κάποια από τα βιβλία που έχω συγκεντρώσει από τους εκδότες.Και τότε καταλαβαίνω ποιος μου μιλά.
-Ώστε εσύ είσαι, ένα βιβλίο μου μιλά ένα βιβλίο και εγώ που νόμιζα πως η φωνή είναι της φαντασίας μου.
-Σου μιλώ καιρό, αλλά δεν με πρόσεχες ποτέ σου, αλλά να,τώρα που γίναμε πολλά βιβλία, η φωνή μου δυνάμωσε. Λοιπόν, άκου να σου πω, αν δεν μας αφήσεις να ταξιδέψουμε για  λίγες μέρες βγαίνοντας από δω μέσα, να νιώσουμε το χάδι του ξεφυλλίσματος,να ακούσουμε φωνές παιδικές, τότε οι λέξεις μας θα σβηστούν και οι εικόνες μας θα φύγουν για άλλη βιβλιοθήκη που έχει ζωή από παιδιά που δανείζονται και από δασκάλους που διαβάζουν.Τι λες;
-Τι να πω; έμεινα άφωνη, αλλά δεν είχα χρόνο στη διάθεση μου, μιας και όλα τα βιβλία άρχισαν να χοροπηδούν και οι σελίδες να ανεμίζουν.
-Πού και πώς θα μας δανείζεις αποφάσισε τώρα, αλλιώς δεν θα έχεις κανένα μας. Δεν θα μπορείς να μιλάς για λογοτεχνία. Δεν θα μας έχεις για να διαβάζεις ιστορίες στους μαθητές και τις μαθήτριες που σε επισκέπτονται ούτε στους εκπαιδευτικούς της Λέσχης Ανάγνωσης της Δευτέρες. Λοιπόν;
Η απαιτητική φωνή του με ανάγκασε να φωνάξω:
 -Ωραία, ωραία, έχεις δίκιο λοιπόν. Τα βιβλία θα ταξιδεύουν με τη βαλίτσα της φιλαναγνωσίας. Τώρα κιόλας το ανακοινώνω στο «Βιβλία και Βιβλιοφιλία»
-Γιούπι γιούπι! Ότι καλύτερο έχουμε ακούσει, τραγούδησαν οι 370 τίτλοι και μπήκαν στα  ράφια σε διαστημικό χρόνο.                                                                                Αρτζανίδου Έλενα
Υ.Γ της συγγραφέως:Η ιστορία γράφτηκε το Σεπτέμβριο 2012 για να συνοδεύει τα βιβλία της "Βαλίτσας Φιλαναγνωσίας" που ταξιδεύει στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Δ/νσης Π.Ε Ανατ.Θεσσαλονίκης με απρόσμενη ανταπόκριση και υπέροχες δράσεις που προκύπτουν.
Το video το ανακάλυψα σήμερα 2013.
Δείτε το μαζί με την ανάγνωση της ιστορίας ή και μόνα τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου