ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μάϊος 2014 μέχρι και σήμερα δημοσίευση βιβλιοάποψη νέων βιβλίων στο
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"από τη Δημιουργό-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Οκτώβριος 2013-Μάϊος 2014
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"Δημιουργός-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.

Μάιος 2011-Σεπτέμβριος 2013
"Βιβλία και Βιβλιοφιλία" και μέσα από το site της Διεύθυνσης Π.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Μιχάλης Καλογραίας,Yπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών,Μαθητών και Φοιτητών,"Αχιλλέας Καψάλης" -Υπεύθυνη σχεδιασμού και ύλης filanagnosiaprogram.blogspot.com:Έλενα Αρτζανίδου.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Oι εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Π.Ε Αν.Θεσσαλονίκης προτείνουν βιβλία παιδικής λογοτεχνίας.


 Η εκπαιδευτικός Βάνα Κώστα προτείνει,
Μαγικές διαδρομές στην Τέχνη-Γιώργος Σεφέρης
Συγγραφέας: Κατερίνα Τζαβάρα
Εικονογράφος: Δημήτρης Ρίζος
Εκδόσεις Διάπλους.
Λένε πως ο Σεφέρης δεν είναι για παιδιά…….
Στο βιβλίο αυτό λοιπόν το μικρό παιδί πραγματοποιεί ένα ταξίδι στον κόσμο της Τέχνης. Η συγγραφέας αναλαμβάνει το ιδιαίτερο δύσκολο πόνημα παρουσίασης του ποιητικού έργου του Γιώργου Σεφέρη, που είναι αναμφίβολα από τους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ου αιώνα όπως φανερώνει η παγκόσμια αναγνώριση του έργου του.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου στο κείμενο της Κατερίνας Τζαβάρα παρουσιάζονται -σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση- οι βασικότεροι σταθμοί της ζωής του συγγραφέα:
Τα παιδικά του χρόνια στη Σμύρνη, οι (λιγοστές) αναμνήσεις του πατέρα που χαρίζει στο μικρό Γεώργιο ξύλινα καραβάκια, από τον ίδιο σκαλισμένα, οι οικογενειακές στιγμές με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου στην αντίπερα όχθη. Μετά η ενηλικίωση και η επαγγελματική σταδιοδρομία στην οποία το ταξίδι και η γνωριμία με άλλους τόπους είχε σημαντική θέση. Η πρώτη έλξη για την ποίηση ως ανάγκη έκφρασης του εσωτερικού του κόσμου (να μιλάω γι’ αυτά που στριμώχνουν την ψυχή μου..) ως μνήμη που παραμένει ζωντανή και αιώνια αλλά -κυρίως- ως προσπάθεια να δώσει νόημα στις λέξεις. Η αναγνώριση και η καταξίωση που συνοδεύτηκε με τιμές και επαίνους και η ποίησή του που πήρε χρώμα και μορφή και έκανε τις δικές του αναμνήσεις στιγμές της δικής μας ζωή που τραγουδιέται ακόμη σιγανά με τη μουσική του Μίκη.... Στο περιγιάλι το κρυφό το κρυφό..
Αυτή η σύντομη βιογραφία παίρνει σάρκα κι οστά στα μάτια μας και στα μάτια των παιδιών χάρη στην εικονογράφηση του Δημήτρη Ρίζου που συμπληρώνει ταπεινά και με αρμονία το κείμενο με απαλές γραμμές και γλυκά χρώματα..
Το κείμενο και η εικόνα δεν ολοκληρώνουν το αφιέρωμα-γνωριμία στον Σεφέρη, είναι μάλλον η αφετηρία αυτής της προσπάθειας. Ακολουθούν προτάσεις-σχέδια διδασκαλίας τεσσάρων έργων του ποιητή (δύο αποσπασμάτων ποιημάτων, ενός limerick και ενός παιδικού τραγουδιού) που μπορούν να ενταχθούν στο γλωσσικό μάθημα, να αποτελέσουν αφιέρωμα σε προγράμματα φιλαναγνωσίας είτε να συμπληρώσουν ένα σχέδιο εργασίας που θα εκπονηθεί στην τάξη. Οι προτάσεις αυτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να εμπνεύσουν δραστηριότητες ενασχόλησης με την ποίηση στην οικογένεια ή την παρέα συνομηλίκων με στόχο την ανακάλυψη της χαράς και της τέρψης που μπορεί να προσφέρει η εμπλοκή με ένα ποιητικό έργο.
Διαλέγουμε προσεκτικά τη λέξη: εμπλοκή...                         
Η συγγραφέας μας ενισχύει με τον τρόπο της μιαν άλλη, πιο φρέσκια οπτική.
Ένα παιδί είναι σκόπιμο να εμπλακεί ενεργητικά με τους στίχους, όχι απλά να τους διαβάσει. Αξιοποιεί λοιπόν η πρότασή της με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ανάγκη: Με θεματικό κέντρο το ποίημα ας παίξουμε, ας ζωγραφίσουμε, ας γνωριστούμε κι ας διασκεδάσουμε...       
Η Αναστασιάδου Μαρία, εκπαιδευτικός προτείνει,  
Το αετόπουλο που ντρεπόταν να φορέσει γυαλιά
Συγγραφέας: Ράνια Μπουμπουρή
Εικονογράφηση:Sabine Straub
Εκδόσεις Βιβλιόφωνο   
To παραμύθι "Το αετόπουλο που ντρεπόταν να φορέσει γυαλιά" αξίζει να διαβαστεί, είναι εμποτισμένο από  αγάπη και ζωντάνια. Ο μικρός αετός βιώνει μια πραγματικότητα και ενώ δυσκολεύεται να την αντιμετωπίσει ,με τη βοήθεια της μητέρας του διευρύνει τους ορίζοντές του ,κοιτάζοντάς πια  από μια άλλη οπτική γωνία, όπου όλα τα προβλήματα τελικά ,έχουν και τη λύση τους .   
 Ανάλαφρο, δροσερό και ευχάριστο παραμύθι που εστιάζει στο ευαίσθητο θέμα που απασχολεί πολλά μικρά παιδιά, "όραση με γυαλιά".
Μέσα από τη διήγηση καθοδηγεί τους μικρούς αναγνώστες στην αποδοχή ύπαρξης του προβλήματος και στην εύρεση λύσης με απλές διαδικασίες.
 Υπέροχη , ζωντανή και χαρούμενη η εικονογράφηση πλαισιώνει άψογα το κείμενο και κεντρίζει την αισθητική του παιδιού.
Η Λαζαρίδου Μαρία, εκπαιδευτικός προτείνει,
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ με δραστηριότητες για παιδιά
Συγγραφέας: Όλγα Σεχίδου
Εικονογράφηση: Κρητικού Ειρήνη
Εκδόσεις ΒΑΡΦΗΣ
Το βιβλίο Ελληνική Μυθολογία της Όλγας Σεχίδου κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Βάρφη με εικονογράφηση της Ειρήνης Κρητικού. Η συγγραφέας διαπραγματεύεται δεκαπέντε γνωστούς μύθους, όπως ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος και άλλους λιγότερο γνωστούς, όπως Ο μύθος της Αμυγδαλιάς. Το ύφος του έργου είναι λυρικό με ζωντανές περιγραφές και άμεση γραφή. Στα θετικά σημεία του βιβλίου συγκαταλέγονται οι πίνακες ζωγραφικής και οι παραστάσεις αγγείων, που συνοδεύουν τους αντίστοιχους μύθους. Επιπλέον η κ. Σεχίδου παραθέτει μια πλούσια ποικιλία δραστηριοτήτων, που μπορούν να εξυπηρετήσουν διδακτικούς σκοπούς και να υποστηρίξουν διαθεματικές δραστηριότητες. Η έκδοση είναι καλοσχεδιασμένη με χοντρά εξώφυλλα. Θεωρούμε πως είναι κατάλληλο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (από 5 έως 9 χρονών).

Η Τσαλίκη Χριστίνα,εκπαιδευτικός προτείνει,
Πεταλουδόνερα
Συγγραφέας: ΑλεξάνδραΚ*
Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
Πατάκης
Tο βιβλίο της Αλεξάνδρας Κ. μας ξαφνιάζει ευχάριστα με τη φρεσκάδα της γραφής του, τον παιχνιδιάρικο γεμάτο κέφι λόγο του. Μαζί του ξεκινάμε μια όμορφη περιπέτεια αναζήτησης των χαμένων ταλέντων των ηρώων που συνδέονται μεταξύ τους με τρόπο ευρηματικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ταξιδεύουμε σε  διάφορες γωνιές της γης με τη λαχτάρα να ανακαλύψουμε ποιο μυστικό  κρύβεται πίσω από τις γεμάτες χιούμορ σκέψεις των ηρώων και τις αστείες καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθώς αναζητούν και αυτοί με τη σειρά τους την άκρη του νήματος  για τη λύση του μυστηρίου.Οι εύστοχοι γεμάτοι χιούμορ παραλληλισμοί, η περιπέτεια και κυρίως ο χαρισματικός τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας ξετυλίγει το νήμα της πλοκής κάνουν τα «πεταλουδόνειρα» ένα  πραγματικά απολαυστικό βιβλίο που αξίζει να διαβάσουν μικροί και μεγάλοι.

Η Γιουψάνη Αποστολία, εκπαιδευτικός προτείνει,
Ένα αστέρι για μένα
Συγγραφέας:Βασίλης Κουτσιαρής-Γιάννης Διακομανώλης
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Εκδόσεις Παρρησία
Το βιβλίο « Ένα αστέρι για μένα» των Βασίλη Κουτσιάρη και Γιάννη Διακομανώλη και εικονογράφηση από την Ελίζα Βαβούρη, αποτελεί ένα πολύ συγκινητικό βιβλίο που αναφέρεται στο θάνατο, τα στάδια του πένθους και τη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης με ένα τόσο απλό τρόπο! Βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν αυτό το μυστήριο και  να ταυτιστούν με το παιδί της ιστορίας που βιώνει το θάνατο ενός προσφιλούς του ατόμου, της γιαγιάς . Είναι ένα βιβλίο που με συνεπήρε με τις όμορφες εικόνες του, που με ταξίδεψε στην παιδική μου ηλικία και μες απ’ τα μάτια ενός μικρού παιδιού με βοήθησε και μένα την ίδια να δω το θάνατο ως ένα γεγονός λυτρωτικό για τον άνθρωπο και  ένα γεγονός τόσο απλό. Όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος μεταμορφώνεται σε ένα αστέρι του ουρανού που μας κοιτάει από ψηλά…. Θεωρώ ότι επάξια έλαβε έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών!
                                                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου