ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μάϊος 2014 μέχρι και σήμερα δημοσίευση βιβλιοάποψη νέων βιβλίων στο
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"από τη Δημιουργό-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Οκτώβριος 2013-Μάϊος 2014
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"Δημιουργός-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.

Μάιος 2011-Σεπτέμβριος 2013
"Βιβλία και Βιβλιοφιλία" και μέσα από το site της Διεύθυνσης Π.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Μιχάλης Καλογραίας,Yπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών,Μαθητών και Φοιτητών,"Αχιλλέας Καψάλης" -Υπεύθυνη σχεδιασμού και ύλης filanagnosiaprogram.blogspot.com:Έλενα Αρτζανίδου.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Bιβλία και Βιβλιοφιλία 2011-2012


1.α.Δημιουργήσαμε το blog filanagnosiaprogram.blogspot.com 25/5/2011 και πρωτοδημοσιεύσαμε τους στόχους και τις φιλαναγνωστικές μας σκέψεις- δράσεις για την σχολική χρονιά 2011-2012.

Και τον Οκτώβριο 2011,
Η Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών,Μαθητών και Φοιτητών «Αχιλλέας Καψάλης», σχεδίασε πριν ένα χρόνο και υλοποίησε τις προτάσεις της:
Εκπαιδευτικοί-μέλη Λέσχης Ανάγνωσης.
1.Ίδρυσε τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών, «Αχιλλέας Καψάλης», διαβάζοντας μόνο παιδική και νεανική ελληνική λογοτεχνία, ενώ παράλληλα τα μέλη εκπαιδεύονταν με πρωτότυπες φιλαναγνωστικές δράσεις και κάθε 15 μέρες γινόταν αναρτήσεις στο blog:Βιβλία και Βιβλιοφιλία.
Κάθε Δευτέρα,σε δυό τρίμηνα,τέσσερα διαφορετικά γκρουπ εκπαιδευτικών συμπλήρωσαν 14 ώρες(κάθε μέλος), διαβάζοντας βιβλία και συμμετέχοντας σε φιλαναγνωστικές δράσεις.Σύνολο 44 εκπαιδευτικοί-μέλη, φίλοι του βιβλίου, της Λέσχης μας, αλλά και της προσπάθειας της Δ/νσης Π.Ε Αν.Θεσσαλονίκης.
Μαθητές στη φιλαναγνωσία.
2.Ιδρυσε τη Λέσχη Ανάγνωσης Μαθητών,«Αχιλλέας Καψάλης»,διαβάζοντας μόνο βιβλία παιδικής ελληνικής λογοτεχνίας προτείνοντας παράλληλα πρωτότυπες φιλαναγνωστικές δράσεις που κάθε 15 μέρες δημοσιεύονταν στο blog:Βιβλία και Βιβλιοφιλία.
Οι 350 μαθητές Α΄και Β΄τάξεων,που συμμετείχαν στο πρόγραμμα από το Νοέμβριο 2011 έως και το Μάΐο 2012, ήταν από σχολεία της Δ/νσης Π.Ε Αν. Θεσσαλονίκης.
3.Ίδρυσε τη Λέσχη Ανάγνωσης Φοιτητών, «Αχιλλέας Καψάλης», και σε συνεργασία με το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ και τον καθηγητή κ.Ανδρέα Καρακίτσιο, υλοποιήσαμε φιλαναγνωστικό 
πρόγραμμα στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας των 40 φοιτητριών/φοιτητών του.
Φοιτητές στη φιλαναγνωσία.
Το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας υλοποιήθηκε στο χώρο της Λέσχης μας που εδρεύει στο κτήριο της Δ/νσης Π.Ε Αν.Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΠΘ, και ολοκληρώθηκε με φιλαναγνωστικές δράσεις ενός βιβλίου που οι φοιτήτριες/τες παρακολούθησαν παράλληλα με 23 μαθητές ενός τμήματος του 67ου Δ.Σ Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις.
4.Πριν την ίδρυση της Λέσχης δημιουργήσαμε  25 Μαΐου 2011 το blog:filanagnosiaprogram.blogspot.com με την επωνυμία «Βιβλία και βιβλιοφιλία».
·           Συνεργαστήκαμε με τους εκδότες Πατάκη και Ψυχογιό και στη συνέχεια με το Μεταίχμιο, Διάπλαση και τον αθλοθέτη του Βραβείου μας Παπαδόπουλο. Δημιουργήσαμε τη στήλη «Οι εκδότες προτείνουν», και αναρτήσαμε τα βιβλία που μας παραχωρούν κάθε μήνα, ως Δωρεά, στη Λέσχη μας.
·          Συνεργαστήκαμε με καταξιωμένους συγγραφείς όπως: Μ.Κοντολέων,Γ.Φώτου,Ελ.Σβορώνου,Μ.Παπαγιάννη,Μερ.Αυτζής,Αρ. Δημοκίδης, Ρένα Ρώσση Ζαΐρη, Βαγ.Ηλιόπουλος,Β.Μάστορη,Μ.Ρουσάκη,Σ.Μιχαήλ,
·          Κ.Θεοδωράκη. Οι συγγραφείς κάθε μήνα πρότειναν αγαπημένα τους παιδικά και νεανικά ελληνικά βιβλία.Οι συγγραφείς έγραψαν την ιστορία της σύλληψης τους για κάποιο τους βιβλίο. 
Μάνος Κοντολέων.
·          Δημιουργήσαμε την πρωτότυπη στήλη, ένα εργαλείο προς όλους τους εκπαιδευτικούς και βιβλιοθηκονόμους, με την επωνυμία «Προτάσεις δράσεων φιλαναγνωσίας»,όπως υλοποιούνταν στη Λέσχη μας.
·          Δημιουργήσαμε το Φεβρουάριο την πρωτότυπη στήλη, «Ο συγγραφέας συνομιλεί με τα παιδιά». Στόχος της στήλης να διαβάζεται από τα παιδιά μέσα στην τάξη με το Δάσκαλο, στη Βιβλιοθήκη με το Βιβλιοθηκονόμο και στο σπίτι με τους γονείς. Με αφορμή το κείμενο-ιστορία του κάθε αγαπημένου συγγραφέα που μας τίμησε γράφοντας στη στήλη μας στοχεύαμε τα παιδιά να:
1.        Να νιώσουν ότι συνομιλούν μαζί της/του μέσα από τις λέξεις του.
2.        Να την/τον γνωρίσουν καλύτερα.
3.        Να αναζητήσουν στη συνέχεια περισσότερες πληροφορίες για το πρόσωπο της/του και το έργο του.
4.        Να ψάξουν βιβλία της/του στη βιβλιοθήκη του σχολείου, της γειτονιάς ή του σπιτιού.
5.        Να διαβάσουν κάποιο βιβλίο της/του στην ώρα της φιλαναγνωσίας.
6.        Με αφορμή και πάλι το κείμενο-ιστορία της/του συγγραφέα, όταν διαβαζόταν στην τάξη-βιβλιοθήκη-σπίτι τα παιδιά να μπορούν: Να επικοινωνήσουν με τη/το συγγραφέα, με μια ερώτηση που θα κατέγραφαν στη θέση σχόλια, και να πάρουν μια απάντηση από την/τον συγγραφέα
Σπύρος Σιδέρης.
Στη στήλη μας απάντησαν θετικά και μας τίμησαν με τις πρωτότυπες ιστορίες τους και στη συνέχεια με τις απαντήσεις προς τα παιδιά, διακεκριμένοι συγγραφείς όπως:
Ευγένιος Τριβιζάς, Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Γιώτα Φώτου, Σπύρος Σιδέρης, Αλεξάνδρα Κ*, Χρυσάνθη Καραΐσκου και Ιωάννα Μπουλντούμη.
  • Δημιουργήσαμε τη στήλη «Βιωματικό εργαστήρι, Προτεινόμενες δράσεις από τα μέλη της Λέσχης».Με την ολοκλήρωση του προγράμματος της Λέσχης Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών διοργανώσαμε σε κάθε γκρουπ μελών της Λέσχης βιωματικό εργαστήριο. Τα μέλη εργάσθηκαν σε ομάδες και πρότειναν φιλαναγνωστικές δράσεις με βιβλία που τους δόθηκαν. Τέλος,οι δράσεις αυτές αναρτήθηκαν στο blog.
5.α).Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα-διοργάνωση του Σχολικού Συμβούλου Π.Ε της 7ης  Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Αλέξανδρου Κόπτση, και υλοποιήσαμε με όλα τα σχολεία της 7ης Περιφέρειας του,στο 88Ο Δ.Σ Θεσσαλονίκης και στο Πειραματικό Δ.Σ Ευόσμου,δίωρα φιλαναγνωστικά εργαστήρια,σε εκπαιδευτικούς  της περιφέρειάς του.
 Β). Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της Σχολικής Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής  της 15Ης σχολικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, κ.Αγγελικής Βοζίκης, και υλοποιήσαμε-παρουσιάσαμε, στο 2ο και 15ο Δ.Σ Καλαμαριάς,φιλαναγνωστικές δράσεις σε νηπιαγωγούς της περιφέρειάς της.
Μαθητές στην Κτηνιατρική Σχολή.
6.Σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και στα πλαίσια της Κτηνιατρικής Εβδομάδας,στο χώρο της Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη, από 8 Μαΐου έως και 11 Μαΐου, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε για τέσσερις μέρες το πρωτότυπο πρόγραμμα: «Φιλαναγνωστικές δράσεις με τα ζώα της συντροφιάς».Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επτά σχολεία της Δ/νσης Π.Ε Αν.Θεσ/νίκης και ένα της Δ/νσης Π.Ε Δυτ. Θεσσαλονίκης,
σύνολο 175 μαθητές/τριες των Δ΄Ε΄και ΣΤ΄τάξεων.
9ηΔιεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
7.Τέλος συμμετείχαμε 24/5/2012, στην 9ηΔιεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στην παιδική γωνιά με το πρόγραμμα: «Γιατί δε μετράς προβατάκια»,Μάκης Τσίτας, εκδ.Ψυχογιός. Τις φιλαναγνωστικές δράσεις παρακολούθησαν, απόγευμα 50 νήπια, τριών Νηπιαγωγείων του 5ου και 4ου Νηπ/γείου Πυλαίας και του 74ου Νηπ/γείου Θες/νίκης. Οι νηπιαγωγοί και μέλη της Λέσχης μας πήραν την πρωτοβουλία και ενημέρωσαν τους γονείς για το πρόγραμμα. Γονείς και παιδιά συναντήθηκαν με τις εκπαιδευτικούς στην Παιδική γωνιά και συμμετείχαν στις φιλαναγνωστικές δράσεις του παραπάνω βιβλίου .
 8.Διοργανώσαμε την 14/12/2011 στο χώρο της Δ/νσης Π.Ε Αν.Θεσ/νίκης Χριστουγεννιάτικη βραδιά: « Ταξίδι μέσα από Χριστουγεννιάτικα λογοτεχνικά κείμενα παιδικής και νεανικής ελληνικής λογοτεχνίας, ντυμένα με μουσικές μελωδίες από εκπαιδευτικούς μουσικούς».
Τα κείμενα επέλεξαν και διάβασαν εκπαιδευτικοί μέλη μας αλλά και εκπαιδευτικοί συγγραφείς.
Άλκη Ζέη-Ανδρέας Καρακίτσιος.
9.Διοργανώσαμε τιμητική βραδιά και βραβεύσαμε την αγαπημένη κυρία της Λογοτεχνίας ¨Άλκη Ζέη¨,σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Σχολή και την Αντιδημαρχία Παιδείας. Η εκδήλωση «Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τιμούν και βραβεύουν την Άλκη Ζέη για το έργο της»,έγινε 27/4/2012 στο Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής με ομιλητές:
τον κ. Μιχάλη Καλογραία, Δ/ντή Π.Ε Αν.Θεσσαλονίκης, και τον Αντρέα Καρακίτσιο
Καθηγητή Παιδικής Λογοτεχνίας ΑΠΘ.
Στην εκδήλωση προβλήθηκαν τρία video που έφτιαξαν για την κ.Άλκη Ζέη οι μαθητές των: 2ου Δ.Σ Πυλαίας, 25ου Δ.Σ θεσσαλονίκης και 67ου Δ.Σ Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά η συγγραφέας πήρε το λόγο και συνομίλησε με το κοινό.
 
Προσωπικό αρχείο Ελ.Αρτζανίδου.
 Η Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών,μαθητών και φοιτητών «Αχ.Καψάλης», στην οχτάμηνη πορεία της υλοποίησε όσα ανακοίνωσε μέσω του blog τον Μάΐο του 2011 και υπόσχεται πως την επόμενη σχολική χρονιά μαζί με τις παραπάνω δράσεις που θα συνεχίσουν να υπάρχουν θα προτείνει τουλάχιστον τρεις επιπλέον που θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο 2012.
Ευχαριστούμε τα 44 μέλη-εκπαιδευτικούς Δ/νσης Π.Ε Αν.Θεσ/νίκης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Λέσχης.
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς και τους 350 μαθητές των Δ.Σ της Δ/σης Π.Ε Αν.Θεσ/νίκης,που δήλωσαν και συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Τετάρτης.
Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Πατάκη,Ψυχογιό,Μεταίχμιο, Διάπλαση και Παπαδόπουλο, για τη συνεργασία μας και τη δωρεάν παραχώρηση βιβλίων τους στη Λέσχη μας.
Ευχαριστούμε όλους τους συγγραφείς που πρότειναν αγαπημένα τους βιβλία παιδικής και νεανικής ελληνικής λογοτεχνίας και έγραψαν ιστορίες ειδικά για το blog μας και για τα παιδιά όλων των Σχολείων που μας παρακολουθούσαν.
Ευχαριστούμε την Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ και προσωπικά τον Καθηγητή κ.Πασχάλη Φορτομάρη, για τη συνεργασία μας,επίσης τα 8 Δημ.Σχολεία με τους 175 μαθητές/τριες που συμμετείχαν. Δεσμευόμαστε και οι δυο πλευρές πως του χρόνου θα επαναληφθεί το πρόγραμμα με διαφορετικό θέμα, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών που θα συμμετέχουν.
Ευχαριστούμε το ΕΚΕΒΙ για τη συνεργασία στα πλαίσια της Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και για τη φιλοξενία του Blog:filanagnosiaprogram.blogspot.com μας στο site τους.
Eυχαριστούμε τους 29.000 αναγνώστες-επισκέπτες του.
Blog:filanagnosiaprogram.blogspot.com,από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη την Αμερική και άλλα μέρη.
Β.Ηλιόπουλος-Ελ.Αρτζανίδου-Ευαν.Χατζηβασιλείου.
Ευχαριστούμε τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τη βράβευση του blog: filanagnosiaprogram.blogspot.com.Το blog απέσπασε το Α΄Βραβείο, παμψηφεί, από τον "Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-Ελληνικό Τμήμα IBBY" για την καλλιέργεια της αγάπης για το παιδικό βιβλίο, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Αθλοθέτης οι εκδόσεις Παπαδόπουλος με παροχή βιβλίων αξίας 800 ευρώ. .
Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Παπαδόπουλο, αθλοθέτη του βραβείου μας. 
Τέλος ευχαριστούμε τον Δ/ντή Π.Ε Αν.Θεσσαλονίκης,κ. Μιχάλη Καλογραία, για την υποστήριξη όλου του προγράμματος.
Η Λέσχη Ανάγνωσης "Αχιλλέας Καψάλης",σας εύχεται "Καλό Καλοκαίρι" με συντροφιά και ένα βιβλίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου