ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μάϊος 2014 μέχρι και σήμερα δημοσίευση βιβλιοάποψη νέων βιβλίων στο
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"από τη Δημιουργό-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Οκτώβριος 2013-Μάϊος 2014
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"Δημιουργός-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.

Μάιος 2011-Σεπτέμβριος 2013
"Βιβλία και Βιβλιοφιλία" και μέσα από το site της Διεύθυνσης Π.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Μιχάλης Καλογραίας,Yπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών,Μαθητών και Φοιτητών,"Αχιλλέας Καψάλης" -Υπεύθυνη σχεδιασμού και ύλης filanagnosiaprogram.blogspot.com:Έλενα Αρτζανίδου.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Βιβλιοαπόψη τώρα, της Γιώτας Φώτου.


Πέντε παιδιά και μια ληστεία
Συγγραφέας:Θεοδώρα Γεωργακοπούλου
Εκδόσεις Ψυχογιός 2012
γράφει η Γιώτα Φώτου
http://giotafotou.psichogios.gr/
Έντονη δράση, δεμένη πλοκή, ανάλαφρη ατμόσφαιρα και ζωντανός λόγος χαρακτηρίζουν το βιβλίο της Θεοδώρας Γεωργακοπούλου.
 Η Αναστασία και οι παρέα της μπλέκουν σε μια περιπέτεια όταν τυχαία γεγονότα και ανακαλύψεις τους φέρνουν κοντά σε δυο τύπους, έναν κατά κάποιο τρόπο «νεαρό περιθωριακό» και έναν ηλικιωμένο που έκανε χρόνια στη φυλακή. Διαφορετικοί χαρακτήρες (ενήλικες και παιδιά) κινούνται μέσα στο κείμενο δημιουργώντας μια ρεαλιστική και ενδιαφέρουσα κατάσταση που αντιπροσωπεύει τη ζωή των σύγχρονων παιδιών.  Δίπλα στην κεντρική παρέα των πέντε παιδιών δρουν  η αδερφή της Αναστασίας, η μητέρα, ο παππούς, η δασκάλα οι συμμαθητές και απέναντι άνθρωποι που κρύβουν μυστικά για χρόνια. Το σχολικό περιβάλλον, η οικογένεια, μια ληστεία που έγινε πριν από χρόνια είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο πλέκεται η ιστορία. Από το υπόγειο του σχολείου στο γήπεδο, το πάρκο κι έπειτα σε ένα ξένο κτήμα κι ένα παλιό σπίτι όπου συναντιούνται ο Πινόκιο, μια καμηλοπάρδαλη κι ένα λιοντάρι, ακόμα και σε επαρχιακές φυλακές, ο μύθος εξελίσσεται απρόσμενα με σωστές εντάσεις και υφέσεις.  Απολαυστικά στιγμιότυπα και ζωντανές εικόνες κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη ζωντανό ως το τέλος.
Το μυθιστόρημα εντάσσεται στα «αστυνομικά» ένα είδος που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τα μεγάλα παιδιά και που χαρακτηρίζεται από την έντονη πλοκή και το μυστήριο. Φυσικά η λύση έρχεται στο τέλος για να δικαιώσει την αναμονή του αναγνώστη.
Η Θεοδωρα Γεωργακοπούλου  που μεγάλωσε και ζει στην Αλεξανδρούπολη έχει δώσει το δικό της στίγμα στην παιδική λογοτεχνία και κατατάσσεται στους σύγχρονους συγγραφείς οι οποίο διαπραγματεύονται επίκαιρα θέματα και αγγίζουν την καρδιά των παιδιών.
..........................................................................................................

Για ένα κλικ και μια καριέρα
Συγγραφέας: Ιωάννα Φωτιάδου
Εκδόσεις Διάπλαση 2012
γράφει η Γιώτα Φώτου
http://giotafotou.psichogios.gr/
Λέγεται και είναι αλήθεια ότι η λογοτεχνία πρέπει να συναντήσει το παιδί πρωτίστως στο χώρο και το χρόνο του για να το κερδίσει.  Όσα κατανοεί και  εμπίπτουν στην καθημερινότητά του, όσα του είναι αναγνωρίσιμα και αφορούν στους προβληματισμούς του,  αυτά  θα τον οδηγήσουν να διαβάσει με ευχαρίστηση  ένα  βιβλίο.
Το πρώτο μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά της Ιωάννας Φωτιάδη  με τίτλο «Για ένα κλικ και μια καριέρα» αφορά σε θέματα που απασχολούν τη σημερινή νεολαία. Ποια είναι τα όνειρα των παιδιών; Πού πιστεύουν ότι θα βρουν την καταξίωση και την επιτυχία; Ποιοι είναι οι λόγοι που θα τους ωθήσουν να ψάξουν σε λάθος δρόμους; Το διαζύγιο, οι προτεραιότητες ενηλίκων που βάζουν σε δεύτερη μοίρα την οικογένεια,  τα πρότυπα που δημιουργούνται μέσα από τα ΜΜΕ, ο εύκολος δρόμος για την επιτυχία,  όσα κρύβει ο λαμπερός κόσμος της μόδας, οι λανθασμένες προσδοκίες πολλών γονιών που εκμεταλλεύονται τα παιδιά προκειμένου να ζήσουν μέσω αυτών τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα, είναι όσα θίγονται μέσα στις σελίδες του.
Η συγγραφέας με ζωντανό λόγο, ρεαλιστικούς χαρακτήρες, εντάσεις και υφέσεις σωστά τοποθετημένες, ενδιαφέρουσες ανατροπές και δεμένη πλοκή  αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη  όχι μόνο του μικρού αλλά και του ενήλικα. Εκείνο όμως που  κάνει το βιβλίο στην κυριολεξία απολαυστικό είναι η χιουμοριστική γραφή και η ανάλαφρη ατμόσφαιρα που καταφέρνει να δημιουργήσει η Ιωάννα Φωτιάδη γράφοντας για τόσο καυτά θέματα.
Oπισθόφυλλο

Μια κοινωνία που υπόσχεται λεωφόρους με τέρμα την επιτυχία... Σειρήνες που γοητεύουν και προκαλούν παιδιά και νεαρούς γονείς να ονειρεύονται ιδανικούς τρόπους και χώρους για την εύκολη απόκτηση φήμης και χρήματος.
Τελικά τι είναι αλήθεια από τις ιλουστρασιόν ειδήσεις των περιοδικών; Ποια γεγονότα έζησαν τα κορίτσια της ιστορίας μας, από ποιους και από τι κινδύνευσαν, όταν πίστεψαν ότι ο δρόμος προς το όνειρο είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα.
........................................................................................

Ρούμπυ Ρέντφορντ, Κοίτα με στα μάτια
Συγγραφέας:  Λόρεν Τσάιλντ
Εκδόσεις:  Πατάκη 2013
γράφει η Γιώτα Φώτου  
http://giotafotou.psichogios.gr/
 Οι εκδόσεις Πατάκη ανέλαβαν τη μετάφραση και την κυκλοφορία των 6 βιβλίων της Λόρεν Τσάιλντ  με πρωταγωνίστρια τη Ρούμπυ Ρέντφορντ, τα οποία κυκλοφόρησαν σε εκατομμύρια αντίτυπα σε πολλές χώρες του κόσμου και κέρδισαν τις καρδιές των μεγάλων παιδιών.  Το «Ρούμπυ Ρέντφορντ. Κοίτα με στα μάτια» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς.  Κάθε βιβλίο έχει σχέση με μία από τις αισθήσεις  (το «Κοίτα με στα μάτια» έχει σχέση με την όραση).
 Το συγκεκριμένο βιβλίο περιέχει όλα όσα  ψάχνει  ένα παιδί αυτής της ηλικίας  στο λογοτεχνικό βιβλίο: δράση, περιπέτεια, μυστήριο, ήρωα με ικανότητες πέρα από τις συνηθισμένες, αναγνωρίσιμες  σκηνές από την καθημερινή ζωή (σχολείο, φίλοι, οικογένεια) αλλά παράλληλα και αναφορές σε μια άλλη  υποθετική πραγματικότητα η οποία περιλαμβάνει μυστικές οργανώσεις, πράκτορες που μάχονται για την επικράτηση του καλού,   γκάτζετ  από αυτά που χρησιμοποιεί  ο 007 ή ο αστυνόμος Σαϊνης.  Η συγγραφέας  επιστρατεύοντας ζωντανό  λόγο, αυθεντικούς χαρακτήρες , εκφράσεις και ατάκες  που παραπέμπουν  στον κόσμο των παιδιών,  χιούμορ και  άψογα δεμένη πλοκή, δίνει ένα βιβλίο που διαβάζεται με ενδιαφέρον από μικρούς και μεγάλους. Πρέπει σ΄όλα αυτά να προσθέσουμε ότι καλύπτει τη ρομαντική διάθεση των παιδιών(ηλικίας τελευταίων τάξεων δημοτικού – πρώτων γυμνασίου)  για την επικράτηση του καλού απέναντι στο κακό με άψογο τρόπο.
 Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει σχέση με τη στρατολόγηση της Ρούμπυ από τη μυστική οργάνωση  Φάσμα και την πρώτη της επιτυχία σα μυστική πράκτορας. Η Ρούμπυ είναι πανέξυπνη, ατρόμητη, ριψοκίνδυνη, πιστή φίλη και σωστή κόρη παρά το γεγονός ότι αμφισβητεί και απαξιώνει τις ικανότητες των μεγάλων και ιδίως των γονιών της γιαυτό και πολλές φορές τους παρακούει , αλλά έχει τους δικούς της κανόνες.  Δίπλα της ο Κλάνσυ Κριου συνομήλικος,  φίλος και συνεργάτης, η οικονόμος Ντίγκμπυ στην οποία στηρίζεται, ο πράκτορας Χιτς και οι υπόλοιποι άνθρωποι του Φάσματος.
 Οι γρίφοι, οι κώδικες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ηρωίδα, η σοβαρότητα με  την οποία αντιμετωπίζει η συγγραφέας το έργο της και η άψογη μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά θα μαγέψουν σίγουρα  το ελληνικό κοινό και θα δημιουργήσουν φανατικούς αναγνώστες στη χώρα μας. 
...................................................................................

Θα σε σώσω ότι και αν γίνει
Αλεξάνδρα Μήτσιαλη
εκδ.Παπαδόπουλος

γράφει η Γιώτα Φώτου
«Θα σε σώσω ότι κι αν γίνει» δηλώνει ο τίτλος του μυθιστορήματος της Αλεξάνδρας Μητσιάλη προσιδιάζοντας τον αναγνώστη ότι το βιβλίο εμπεριέχει συναίσθημα και ήρωες που διακατέχονται από αποφασιστικότητα εν μέσω δυσκολιών.  Σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα  ιστορία με δυνατή πλοκή, έντεχνα και έξυπνα δομημένη και πάνω από όλα επίκαιρη. Είναι από εκείνες τις ιστορίες που βρίσκονται γύρω μας στον πραγματικό κόσμο αλλά αρνούμαστε να μπούμε στο εσωτερικό τους. Ο ήρωας της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, ο Ντιμίτρι, έφηβος που ζει στη Βουλγαρία, ακολουθεί την αγαπημένη του Σόνια στο καταναγκαστικό ταξίδι της στην Ελλάδα όπου οδηγείται μαζί με άλλα παιδιά από άτομα της μαφίας . Η Σόνια μπορεί να είναι το παιδί των φαναριών που εμείς οι  ίδιοι βλέπουμε καθημερινά ή ακόμα μια από τις κοπέλες που εκμεταλλεύονται  κάποιοι σωματέμποροι.
Η ιστορία είναι τοποθετημένη στο 1999 και  διαρκεί μόνο λίγες μέρες, όσο και το ταξίδι του Ντιμίτρι.  Η συγγραφέας επιλέγει αποκλειστικά την οπτική του Ντιμίτρι ο οποίος  με κάθε αφορμή,  κατά τη διάρκεια  του ταξιδιού του, ανατρέχει στο παρελθόν  ενημερώνοντας τον αναγνώστη για την επικρατούσα  κοινωνικο -πολιτικο- οικονομική  κατάσταση και τις συνέπειες  που φαίνονται μέσα από τις ενέργειες των υπολοίπων ηρώων που δεν έχουν δράση αλλά βρίσκονται στη σκέψη του Ντιμίτρι. Έτσι γνωρίζουμε μια γκάμα χαρακτήρων που μοιάζουν να έρχονται από έναν άγνωστο κόσμο αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά συναντώνται και στο παρόν των ελλήνων αναγνωστών. Μέσα στη δράση, εκτός από το Ντιμίτρι και κάποιους εχθρούς, βρίσκεται ο Νίκος.  Ένας ξένος- εχθρός που γίνεται φίλος- σύμμαχος.  Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία αλλά και ο αλτρουισμός έχουν τη θέση τους σε ένα τέτοιο βιβλίο.
Πότε κάποιος γίνεται νικητής;  Ο κόσμος του βιβλίου έχει σκούρα χρώματα και μόνο λίγες ανοιχτόχρωμες ανταύγειες πάνω στις οποίες στηρίζουν τις ελπίδες τους οι ήρωες. Το «ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα» εδώ δε χωράει. Ο ήρωας τα καταφέρνει, ο σκοπός του επιτυγχάνεται,  το τέλος είναι ευχάριστο αλλά όπως και στον πραγματικό κόσμο τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται. Η αγάπη είναι αυτή που δίνει τη δύναμη  στους ανθρώπους να σταθούν όρθιοι απέναντί τους και να τα αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και απευθύνεται σε εφηβικό-νεανικό κοινό αλλά διαβάζεται με ενδιαφέρον κι από ενήλικες.
Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1967. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κι από τότε ζει και εργάζεται στην ίδια πόλη. Γράφει βιβλία για μεγάλους και παιδιά. Το πρώτο της βιβλίο ήταν η νουβέλα "Θα σε μάθω να πετάς" εκδ. Όμβρος 1998. Ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας το 2009 και το 2012 και για το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού "Διαβάζω" το 2008 και το 2010.

Άγης ο Μαθημάγος
Συγγραφέας:Έλενα Αρτζανίδου
Εικονογράφηση:Τέτη Σώλου
Ψυχογιός
γράφει η Γιώτα Φώτου
http://giotafotou.psichogios.gr/

 Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου ξεκινά με την πρόταση «Έχω αγχωθεί» αφού αυτή μας δίνει εξ αρχής την ψυχική κατάσταση των παιδιών της Α δημοτικού που  προσπαθούν να προσαρμοστούν  σε νέα δεδομένα,  νέα καθήκοντα και πολλές ευθύνες  βλέποντας παράλληλα τον κόσμο τους να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Αγχώνονται λοιπόν οι μικροί μαθητές αν θα τα βγάλουν πέρα στο «μεγάλο» σχολείο, αν θα τα καταφέρουν στο μάθημα της γλώσσας αλλά και σε εκείνο των μαθηματικών που κάποιες φορές δείχνει να έχει την ανάγκη  «μαγικών» για να γίνει κατανοητό.
‘Ετσι και ο Άγης, ο κεντρικός ήρωας της Έλενας Αρτζανίδου,  αγχώνεται αλλά παράλληλα μαγεύεται από τον κόσμο των αριθμών. Η συγγραφέας για  να σκιαγραφήσει επακριβώς την κατάστασή του πλάθει μια νέα λέξη,  βγαλμένη από το παιδικό λεξιλόγιο, τον χαρακτηρίζει σα «μαθημάγο».  Βάζει αυτό το επίθετο στη θέση του «μαθηματικού». Ο  «μαθημάγος»  περιέχει το συνθετικό «μάγος», δίνει στον ήρωα μια άλλη διάσταση, ιδιαίτερα αναβαθμισμένη και πλήρως κατανοητή στα παιδιά.  Μαθημάγος λοιπόν ο Άγης και όχι μόνο αφού επιπλέον έχει στην διάθεσή του έναν … στρατό που αποτελείται από δέκα στρατιώτες, αρκετούς για να τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Οι στρατιώτες είναι τα δάχτυλά του που τα χρησιμοποιεί για να κάνει τις αριθμητικές πράξεις. Κι εδώ η συγγραφέας πολύ εύστοχα θέτει τους στρατιώτες-δάχτυλα στην υπηρεσία του στρατάρχη Άγη, δίνοντας στο μικρό ήρωα δύναμη, μια δύναμη που μπορεί να την χρησιμοποιήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ο Άγης δεν είναι μόνος, μπορεί να τα καταφέρει με τη βοήθεια των «στρατιωτών» του.
Τρυφερή, χιουμοριστική, ενδιαφέρουσα η ιστορία της Έλενας Αρτζανίδου δένει την παιδική λογοτεχνία με το βιβλίο γνώσεων. Στόχος : να αγαπήσουν τα παιδιά τα μαθηματικά, να εξασκηθούν σε βασικές έννοιες, να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους θα κατακτήσουν τον κόσμο των αριθμών.  Το σκηνικό  μας βάζει σε μια Α τάξη του δημοτικού με  ρεαλιστικές σκηνές και ζωντανούς διαλόγους και με  τους μαθητές να καλύπτουν μια γκάμα χαρακτήρων. Συναντάμε τον «ξερόλα»  και «μαρτυριάρη» Τέλη, τη «ντροπαλή» Λίζα, την « περίεργη» Άννα, την «επιμελή» Ειρήνη.  Δίπλα τους η δασκάλα, χαμογελαστή, υπομονετική αλλά και με διάθεση να οδηγήσει τα παιδιά στη μάθηση μέσω της αυτενέργειας, αφού τους στήνει παγίδες  με λανθασμένες πληροφορίες που μόνοι τους θα απορρίψουν. Έξω από το σχολείο ο παππούς που συμβολίζει τον σίγουρο κόσμο των παιδιών, αυτόν της οικογένειας που πάντα τα στηρίζει και τα ενθαρρύνει.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου υπάρχουν  δραστηριότητες από τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου και τη Χριστίνα Τσαλίκη,  άψογα δεμένες με το στόχο του βιβλίου και ικανές να απασχολήσουν τον αναγνώστη δημιουργικά.
Ένας ενήλικας κλείνοντας το βιβλίο  «Άγης ο Μαθημάγος» εκείνο που έχει να πει πρωτίστως είναι ότι το καλό παιδικό βιβλίο γράφεται από συγγραφείς που εκτός από το επιστημονικό μπακράουντ  που διαθέτουν και στο οποίο στηρίζουν όσα γράφουν, μπορούν επιπλέον να μπουν αβίαστα στον κόσμο του παιδιού, να σκεφτούν και να εκφραστούν όπως αυτό, να κατανοήσουν τη σκέψη του, τα προβλήματα και τα ενδιαφέροντά του. Η Έλενα Αρτζανίδου με το σύνολο του έργου της έχει αποδείξει ότι ανήκει σ’ αυτή τη γκάμα των συγγραφέων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου