ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μάϊος 2014 μέχρι και σήμερα δημοσίευση βιβλιοάποψη νέων βιβλίων στο
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"από τη Δημιουργό-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Οκτώβριος 2013-Μάϊος 2014
filanagnosiaprogram.blogspot.gr "Βιβλία και Βιβλιοφιλία"Δημιουργός-Υπεύθυνη ύλης Έλενα Αρτζανίδου,συγγραφέας-εκπαιδευτικός.

Μάιος 2011-Σεπτέμβριος 2013
"Βιβλία και Βιβλιοφιλία" και μέσα από το site της Διεύθυνσης Π.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Μιχάλης Καλογραίας,Yπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών,Μαθητών και Φοιτητών,"Αχιλλέας Καψάλης" -Υπεύθυνη σχεδιασμού και ύλης filanagnosiaprogram.blogspot.com:Έλενα Αρτζανίδου.
Eπικοινωνία:Εmail: filanagnosia@gmail.com

Οικολογήματα τώρα, από την Χριστίνα Τσαλίκη.


Πίσω στο δάσος
Αντιόπη Φραντζή
Εικονογράφηση Γιώργος Καραχρήστος
Πατάκης
γράφει η Χριστίνα Τσαλίκη.
                                                            
Τι δουλειά έχουν αρκούδες και καμηλοπαρδάλεις να περπατούν στους δρόμους μέσα στη νύχτα; Σε μια πόλη ούτε πιο μικρή ούτε πιο μεγάλη από τη δική μας, που οι μεγάλοι τρέχουν βιαστικά να προλάβουν τις δουλειές τους και οι μικροί περιμένουν πώς και πώς τα σαββατοκύριακα για να παίξουν, τα ζώα δημιουργούν επιτροπή αγώνα και διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Ο αγέρωχος αητός ονειρεύεται να νιώσει ξανά δυνατός και ελεύθερος. Ο λύκος αναπολεί τα παιχνίδια με την αγέλη του. Η αρκούδα είναι αποφασισμένη να κάνει περιπάτους σε δροσερά δάση και η κυρά αλεπού βαρέθηκε να ακούει τα ανόητα σχόλια των ανθρώπων για την ουρά και την πονηριά της. Ακόμη και οι συμφεροντολόγες μαϊμούδες εγκαταλείπουν τις ανέσεις των κλουβιών τους και συμμετέχουν  στην επιτροπή  αγώνα της απελευθέρωσης! Επικεφαλής του μεγαλεπήβολου σχεδίου απόδρασης από το ζωολογικό κήπο,  ο φοβερός γερό-μπούφος και ο μικρός Ιωνάς, πιστός φίλος των ζώων. Τι θα γίνει τελικά; Θα καταφέρουν τα ζώα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν για το κοινό καλό όλων; Πώς θα νιώσει ο Ιωνάς που για να βοηθήσει τους φίλους του να γίνουν ευτυχισμένοι θα πρέπει να τους αποχωριστεί;

Μια όμορφη ιστορία για παιδιά σχολικής ηλικίας που έχουν κατακτήσει βασικές αναγνωστικές δεξιότητες. Μια καλή αφορμή για εκπαιδευτικούς που θέλουν να μιλήσουν για τα χαρακτηριστικά ,τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των διάφορων ζώων και  των τόπων που κατοικούν. Παράλληλα, ένα μήνυμα για την αξία του σεβασμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους μας.
..............................................................................................................
H  πιπίτσα προστατεύει  τα αδέσποτα ζώα
Μάρω θεοδωράκη
Εικονογράφηση Νίκος Μαρουλάκης
Εκδόσεις Διάπλαση
γράφει η Χριστίνα Τσαλίκη.
Η μικρή Πιπίτσα, σε μια από τις νέες της περιπέτειες! Η Πιπίτσα τριγυρίζει στο πάρκο απολαμβάνοντας τη μυρωδιά του νοτισμένου χώματος από τις πρώτες φθινοπωρινές στάλες και εκεί διασταυρώνεται με ένα απρόσκλητο επισκέπτη. Ένα  μικρό, αβοήθητο , ταλαιπωρημένο σκυλάκι, την περιεργάζεται επιφυλακτικά και διστάζει να την πλησιάσει.
Η Πιπίτσα όμως αντιλαμβάνεται το φόβο του και καθώς ο νέος της φίλος της διηγείται πώς βρέθηκε στο δρόμο, αποφασίζει να λάβει δράση! Ξεκινά μια μεγάλη εκστρατεία για τα εγκαταλελειμμένα  και περιπλανώμενα  ζώα του πάρκου, παρέχοντάς τους  τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται. Τα αδέσποτα ζώα βρίσκουν επιτέλους ζεστές αγκαλιές που θα τα φροντίσουν.
            Η Πιπίτσα απευθύνεται σε όλους τους αφοσιωμένους της  φίλους και αναγνώστες, εναλλάσσοντας ευχάριστα τον έμμετρο με τον πεζό λόγο. Δείχνει με τη δράση της στους μικρούς της φίλους , τις ανάγκες που έχουν τα ζώα και την ευθύνη των ανθρώπων απέναντι σε αυτά. Ένα παιδικό βιβλίο με αισθητική και λεκτική αρτιότητα που προσεγγίζει έμμεσα έννοιες όπως η υπευθυνότητα και ο εθελοντισμός καθώς και την ευθύνη του ανθρώπου για το άψυχο και έμψυχο περιβάλλον του. Χρήσιμο εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να διαπραγματευτούν με ευχάριστο αλλά και ρεαλιστικό τρόπο το ζήτημα των αδέσποτων ζώων.

Ο πλανήτης εκπέμπει sos
Φρατσέσκα  Αλεξοπούλου Πετράκη
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

γράφει η Χριστίνα Τσαλίκη
Ένας πυκνός μαύρος καπνός τρομοκρατεί τον ήρωα της ιστορίας μας. που αποσβολωμένος αντιλαμβάνεται  από το μπαλκόνι του σπιτιού του ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά…μέχρι που θυμάται τα λόγια του παππού του: «η γνώση νικάει το φόβο» και αποφασίζει να δράσει. Ψάχνει και διαβάζει, ρωτάει και κουβεντιάζει και τότε σιγά σιγά καταλαβαίνει πως όλα τα περίεργα δίπλα του συμβαίνουν γιατί δίχως άλλο ο πλανήτης έχει αρρωστήσει! Και  τώρα τι μπορεί να γίνει; Ποιος μπορεί να βοηθήσει; Μήπως ο διευθυντής  του σχολείου, ο πρωθυπουργός της χώρας  ή ίσως ο Άγιος Βασίλης;
Αχ πόσο δύσκολα είναι ορισμένα προβλήματα τελικά, έξω από τα ωραία βιβλία, τα παραμύθια και την τηλεόραση…
Η μήπως τελικά η λύση είναι λίγο πολύ κοντά στον καθένα μας;
Μια ιστορία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με πολύ χιούμορ, που μας προτρέπει έμμεσα να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες των πράξεων μας και να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από τη βοήθεια των «πράσινων» παραμυθιών.

To δέντρο που είχε φτερά
της Αγγελικής Δαρλάση
εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή
εκδόσεις Παπαδόπουλος.

γράφει η Χριστίνα Τσαλίκη

Υπάρχουν βιβλία που μιλούν για την αγάπη, για τη φύση  και  τη χαρά του μοιράσματος και της φιλίας, για το παιχνίδι …
Το δέντρο που είχε φτερά είναι μια όμορφη ιστορία για τη δύναμη της φιλίας, μια ιστορία  που « φύτρωσε» από ένα μικρό σποράκι χρόνια πριν, με τροφή τη  φαντασία και το δημιουργικό “θράσος” της αθώας παιδικής ηλικίας. Είναι η ιστορία ενός  δέντρου δυνατού και ρωμαλέου, περήφανου για τις γερές του ρίζες που το κρατούν ακλόνητο στη γη. Στέκει αγέρωχο στον άνεμο και τη βροχή, απολαμβάνοντας τις αλλαγές των εποχών και της φύσης.
Μέχρι που όλα αλλάζουν καθώς ένας χαριτωμένος απρόσκλητος επισκέπτης εισβάλει στη ζωή του και το αναστατώνει…και ο κόσμος του δέντρου ανατρέπεται, οι ρίζες του δεν είναι πια εφόδιο αλλά δεσμά  που το στενοχωρούν και το εμποδίζουν τα γνωρίσει τον κόσμο , τη χαρά της ζωής και τα μυστικά της πλάσης.
Πρόκειται για μια υπέροχη, τρυφερή ιστορία για μικρούς και μεγάλους που με αφορμή τη φύση και τα πλάσματα της,  μας ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο μιλώντας για τα  σημαντικά. Η μοναξιά, η λαχτάρα για γνώση , η φιλία και οι δυνατότητες που μας παρέχει το μοίρασμα και ανιδιοτελής προσφορά, αποτελούν το αντικείμενο αυτού του βιβλίου. Το δέντρο που είχε φτερά  μας ανοίγει τα φυλλώματα του να κουρνιάξουμε αβίαστα μέσα στη θαλπωρή του λόγου του και να ταξιδέψουμε στο κύκλο της ζωής και της φύσης , με δυνατές ρίζες για να πατάμε γερά στη γη και αέρινα φτερά για να μην ξεχνάμε να ονειρευόμαστε το αδύνατο…
H Tσαλίκη Χριστίνα είναι εκπαιδευτικός,ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη xtsaliki@sch.gr